In oktober hadden we enkele westerstormen die drijvende voorwerpen op het strand lieten aanspoelen. Gaande van flessen tot grote losgeslagen boeien. Op zich niet bijzonder ware het niet dat er op verschillende voorwerpen
Grote eendenmossels gevestigd waren. Soms wel honderden. Dat toont aan dat die voorwerpen al een hele tijd op zee aanwezig waren en van ver uit de Atlantische oceaan kunnen komen. Eendenmossels hebben niets met mosselen te maken, maar behoren tot de kreeftachtigen en zijn nauw verwant aan zeepokken. Met hun rankpoten filteren ze plankton uit het zeewater om zich te voeden.
Nog straffer waren de tientallen Columbuskrabben die tussen grote pakketten eendenmossels aangetroffen werden. Deze krabben zien we maar zelden bij ons. Het is een oceanische soort die enkel op drijvende voorwerpen gevonden wordt zoals wierpakketten, drijfhout of artificiële voorwerpen. En dan heel vaak tussen eendenmossels.

Aangespoelde boei met Grote eendenmossels (Lepas anatifera) Drijvende fles met Grote eendenmossels (Lepas anatifera) Filterende Grote eendenmossel (Lepas anatifera)
Columbuskrab (Planes minutus) tussen Grote eendenmossels (Lepas anatifera) Columbuskrab (Planes minutus)
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *