Noorwegen

Sinds kort zijn we terug van een rondreis door zuid-Noorwegen. Het was onze eerste keer richting het noorden en het zal niet de laatste keer zijn. Wat een schitterend land om door te reizen! We skipten bewust de toeristische ‘hoogtepunten’ als Trolltunga, Kjeragbolten of Preikestolen. Tot drie uur aanschuiven om een foto te maken van de Trolltunga…?! Nee bedankt. In de plaats richtten we ons op het zoeken naar zoogdieren. Dat leverde toffe waarnemingen op van poolvosjes, vechtende muskusossen, berglemmingen, elanden en ander leuks. En dat zonder wachtrij.

Muskusos (Ovibos moschatus) Waterspitsmuis (Neomys fodiens) Poolvos (Vulpes lagopus)
Noordse woelmuis (Microtus oeconomus) Poolvos (Vulpes lagopus) Muskusos (Ovibos moschatus)
Poolvos (Vulpes lagopus) Berglemming (Lemmus lemmus) Poolvos (Vulpes lagopus)

En naar het schijnt barst het Noorse zeewater van het leven, dus planden we ook enkele stops langs de kust en fjorden. Gewapend met wetsuit en snorkel werden uren in het klaarheldere water doorgebracht. Zwemmen tussen zeestekelbaarsjes, tal van lipvisssoorten, hele scholen makrelen, machtig! Ik kwam zelfs een bizar uitziende soort tegen waarvan ik niet van het bestaan afwist. Na wat opzoekwerk bleek het om een diepzeekwal te gaan met de naam Physophora hydrostatica. Blijkbaar worden die soms door stromingen naar boven geduwd. Een andere diepzeesoort waarvoor we niet toevallig een diep fjord opzochten is de Ghost shark, Rabbit fish of Chimaera monstrosa. Met zo’n naam en uiterlijk is er weinig meer nodig om ergens bovenaan het lijstje doelsoorten te komen.

Zeestekelbaars (Spinachia spinachia) Koekoekslipvis (Labrus mixtus) Ghost shark (Chimaera monstrosa)
Geplooide eendenmossel (Dosima fascicularis) Physophora hydrostatica Oog van Koekoekslipvis (Labrus mixtus) Eetbare Zeeappel (Echinus esculentus)
Kabeljauw (Gadus morhua) Blauwgestreepte Schaalhoren (Patella pellucida) Koekoekslipvis (Labrus mixtus)
Tags: No tags

3 Responses

Leave a Comment