El Ferreret? Het is de lokale naam voor de Mallorca- of Balearenvroedmeesterpad (Alytes muletensis), een endemische soort van het Spaanse eiland Mallorca. De soort werd pas voor het eerst beschreven in 1977 op basis van fossiel materiaal en meteen als uitgestorven beschouwd. In 1979 ontdekte men dan toch levende dieren.
Het gaat om de kleinste van de Europese vroedmeesterpadden, met relatief lange tenen aan z’n voorpoten. Het gefluit en het dragen van de eieren door de mannetjes is hetzelfde als bij z’n naaste verwanten.
Het verspreidingsgebied beperkt zich tot de Serra Tramuntana in het noorden van Mallorca, een karstgebied met vele diepe, smalle ravijnen. In de winter stroomt er via deze ravijnen water naar zee, maar tijdens de droge zomermaanden zijn daar vaak maar enkele poelen van terug te vinden. En dat is het geliefde habitat van deze pad: de bodem van een ravijn met zo’n poel in de buurt. De adulten zijn ‘s nachts actief en houden zich overdag schuil onder stenen en in rotsspleten. De poelen zijn essentieel voor het opgroeien van de larven en dus voor de voorplanting van de soort. Dat gaat allemaal goed zolang er geen predatie of competitie aanwezig is.
De Adderringslang, een watergebonden soort, is de meest verontrustende predator van de Balearenvroedmeesterpad en diens larven. De Iberische meerkikker concurreert dan weer om voedsel (en zal ook wel paddenlarven lusten). Beide soorten behoren niet tot de inheemse fauna van Mallorca maar zijn er nu wel algemeen te vinden… met dank aan de mens. Daar waar deze ingevoerde soorten verschijnen, verdwijnen de endemische vroedmeesterpadden. Gelukkig zijn enkele van de ravijnen op z’n zachtst uitgedrukt lastig te bereiken waardoor mens en slang niet zo gemakkelijk in het leefgebied kunnen binnendringen. Een troef waarmee de padden er hopelijk nog lang stand houden.
Als afsluiter: een lokaal wijnhuis koos er voor om deze bijzondere diersoort als mascotte te gebruiken voor zijn wijnen. Proeven hoefde niet. Zoet of droog maakte niet uit. Zolang er maar een pad op het etiket staat. De verkoper moest toch even lachen.